Kabarık, yumuşak ve sade lezzetli, ister tatlı ister tuzlu yiyebilirsiniz.
Çocukken Türkiye’de tatildeyken açma yemekten hep keyif almışımdır. Annem ve babam çoğu zaman sabah yürüyüşlerinde fırına giderdi ve yanlarında Simit ya da Açma getirirdi.
Açmaları beyaz peynir ve maydanoz, patates ve pırasa dolgusu ile ya da içi doldurmadan yapabilirsiniz.
Küçük bir ipucu: Siz de iki katı hazırlayıp açmayı dondurabilirsiniz. Gerekirse, buzunu çözdürün ve fırında kısa bir süre pişirin.
Afiyet olsun.

Malzemeler
- 20gr yaş maya
- 220gr süt
- ½ çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı yoğurt (1.5% veya 3.5% yağ), tepeleme
- 110gr ayçiçek yağı (veya kolza yağı)
- 1 yumurta beyazı
- 450gr un
- 1 çay kaşığı tuz
- 70gr tereyağı, yumuşak
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı süt
- biraz susam, isteğe bağlı
- biraz çörek otu, isteğe bağlı
Hamur
Ayrıca
Hazırlanışı
Hamur
Mayayı süt ve şekerle birlikte karıştırma kabına koyun, 2 dk./37°C/hız 2.
Yoğurt, yağ, yumurta akı, tuz ve unu ekleyip 2 dk./hamur ayarı'na göre yoğurun.
Bitmiş hamuru bir kaseye aktarın ve üzerini örtün ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
Açma
Hamuru eşit büyüklükte sekiz hamur parçasına kesin ve yuvarlak bir şekil verin. Her bir hamur parçasının üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı koyun, yağı elinizle yayın, hamur parçasını düz bir şekilde bastırın ve uzun kenarından yuvarlayın.
Her yuvarlanmış hamuru biraz uzatın ve döndürün. İki ucu birbirine bağlayın ve birbirine iyice bastırın.
Oluşan açmayı iki fırın tepsisine (yağlı kağıt serilmiş) yayın ve üzerini örtüp yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
Fırını önceden 180°C üst/alt ısıya ayarlayın.
Şimdi hamurları yumurta sarısı ve süt karışımıyla fırçalayın ve susam ve çörek otu üzerine serpin. Altın kahverengi olana kadar yaklaşık 25-28 dakika orta rafta pişirin. Piştikten sonra tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın veya ılık olarak afiyetle tüketin.